Bir Çöl Safarisinden Kısaca Deneyimler…


2014 yılına girerken yılbaşı tatilinden yararlanıp Dubai’ye gittim. Giderken aklımda çöl safarisi yapmak ve fotoğraflamak vardı. Tüm ekipmanım her zamanki gibi yanımdaydı. Yerimi ayırttım ve 4×4 arazi araçları ile çöle çıktık. Araç ta en ön koltukta(zira 3 sıra koltuklu araçlar) oturdum, kendimi emniyet kemeri dışında aracın koltuğu ile hareket edecekmiş gibi ayaklarımla sabitledim. Makinem ve 70 – 200 mm lensimi de vücuduma sol dirseğim ile yapıştırdım. Hareketli bir gezi olduğundan kendinizi kasmanız gerekiyor yoksa savrulmalar da sağa cama çarpmak mümkün.

Fotoğraf makinesi ayarlarına gelince bu çöl safarisinde araçlardan çıkan kumu tane tane yakalamak ve araçları net yakalamak için bir kaç ayar yapmanız gerekir.

  1. Seri çekimde olmalısınız olaylar çok hızlı gerçekleşiyor ve devamlı araçların arkasında takip halindesiniz. Kaçırmamanız gereken kareler olabilir.
  2. Fotoğraf makinenizin tüm Af noktaları aktif olmalı kadraj ayarı bir hayli güç sizin işiniz sadece araçları vizörde görüntü de tutmak.
  3. Al Servo netleme sisteminde olmanız gerekiyor tüm Af ler aktifken fotoğraf makineniz hareketli cisimleri bu durumda araçları takip etmeli.
  4. Yüksek enstantanede olmanız gerekiyor hem 4×4 araçları net yakalamak hem de lastiklerden çıkan kum tanelerini tane tane yakalamak için.
  5. Bu noktada 400 iso ayarı size yardımcı olacaktır. Hava ne kadar güneşli ve açık olsa da 1/1000 civarı perde hızınız ve 8f civarı diyafram ayarınız araç içindeki gölge den dolayı yetersiz kalabilir.
  6.  Saniyede 4 – 5 civarı çekim yapabilen bir fotoğraf makinesi ve safari için bence en uygun objektif olan 70 – 200 mm leri kapsayan bir lens tüm kadrajlarınıza yeterli olacaktır.

                                                                                 

Yaklaşık iki saatlik turdan sonra birbirini takip eden 4×4 araçlar bir noktada durdular içimiz dışımıza çıkmıştı haliyle ve orada hem çölü izlemek hem de farklı kadrajlar çekmek mümkündü. Hemen makine ayarlarımı değiştirdim bulunmaz manzara ve portreler çekmek için tam zamanı idi.

                                                                                  

Çöl safarisinin en kötü tarafı gece çöl ‘ün yazın bile çok soğuk olması, tüm gün aşırı sıcak olan hava karşılaştırma yapmak gerekirse gece kutup soğuğuna döndü. Ancak gece çadırlarda yapılan eğlenceler ve yemekler içinizi ısıtmaya yetiyor.

                                                                               

Çöl de gündüz safari ve tüm geçirdiğim zaman kendi açımdan fotoğraf anlamında çok verimli geçti herkese tavsiye edeceğim bir deneyim. Ancak eve döndüğümde kum taneleri makine ve objektifimin her yerine bulaşmıştı. Temizlemek bir hayli zaman aldı ki lens değiştirirken hep araç içindeydim ancak çölün ince kumu ekipmanınızı her yerde yakalıyor.

Zaman zaman size değişik tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum, bugünlerde çöl safarisine katılmak çok kolaylaştı. Fotoğraf makinenizi oraya taşımak ‘tan çekinmeyin sonuçta hayatınızda bir veya iki defa yapacağınız bir tur kaçırmayın derim. Sözlerime burada son veriyorum.

Işığınız bol olsun.