Bulutlarla Dans…

Her fotoğrafçının hayalinde ve kafasında genelde bir fotoğraf karesi olması gerektiğini hep düşünmüşümdür. Bu kareyi fotoğraf için gittiği gezdiği yerlerde kadrajlarını kontrol ederek bulup çekmeye çalışmalıdır.

Ben kadrajlarımı her zaman uzun pozlanmış hali ile düşünürüm benim hayalimdeki fotoğraflarım genelde bu fotoğraf tekniği ile oluşuyor.  Nedeni belki de göz ile yakalayamadığımız kareler olduğu içindir ya da  resimdeki sulu boya efektine benzediği içindir. Genelde beni tanımayanlar photoshop mu? Diye bir soru soruyorlar tekrarlıyorum bilmeyenler hayır değil tabii ki.

Uzun pozlama tekniği özellikle hareket eden objelerde bize çok güzel efektler gösterir. Bunlardan en sevdiğim bulutların hareketidir. Özellikle gündüz 10 stop ND filtrenizi taktığınızda 30 saniye veya daha yüksek enstantene değerlerine ulaşabilirsiniz. Bulutlu bir günde 60 saniye ve üstü enstantene değerleri fotoğrafınızda gözünüzle göremeyeceğiniz kareleri üstü üste bindirip size bir görsel şölen yaşatabilir. Bulutları hareket ettirmek genelde 60 saniye ve üstü bir enstantene değeri ister. Öğlen vakitlerinde fotoğraf  makineniz 10 stop ND ile bile 30 saniye barajını geçemiyorsa varsa iso 50 ve veya Nd filtre üstüne takacağınız polarize filtre ile de bulutların hareketi sağlamanız mümkün olabilir.

Bulutların rüzgar doğrultusu yönünde oluşacak bu sulu boya efekti veya üst üste binmiş halleri bu tür fotoğraf sevenler için paha biçilmezdir. Her bulut tabii ki aynı efekti vermez. Biraz bulutları tanımanızda gerekir.

pembe kayalıklar 2

10 stop ND filtre Bulb mode 115 saniye f/16 iso 50

Bazı bulut çeşitlerini işinize yaraması umudu ile sizlerle paylaşıyorum.

  • KÜMÜLONİMBUS: Gök gürültüsü ve şimşekle birlikte görülen büyük fırtına bulutlarıdır.
  • KÜMÜLÜS:  Büyük pamuk yığınları şeklindeki bulutlardır. Gökyüzünde çok güzel görüntüler oluştururlar.
  • SİRÜS: Küçük buz kristallerinden oluşan yüksek bulutlardır: Genellikle atkuyruğuna benzetilirler.
  • STRATOKÜMÜLÜS: Gri veya beyazımsı katman bulutudur. Birleşik ya da ayrık parçaları gökyüzünde düzenli bir dağılıma sahip alçak bulutlardır.
  • SİRROKÜMÜLÜS: Küçük beyaz ve yüksek bulutlardır. Genellikle Kışın görülürler ve balık puluna benzedikleri için balıksırtı denilir.
  • STRATÜS: Gökyüzündeki en alçak bulutlardır. Görünümleri sisi andırır ve tüm gökyüzünü kaplarlar. Açık bir havada gökyüzünde bıraktıkları izlerle oldukça etkileyici görünürler.

bulutlar

Yukarıdaki çizimde de gördüğünüz gibi Kumulonimbus veya sırf nimbus yağmur bulutları ile çalışmak zordur. En doğru bulutlar alttaki biraz Stratokumulus, Stratus ve en güzeli de Kumulus’dur. Alçaktan geçiyor olmaları da bizler için büyük avantajdır. Bundan sonra bulutlarla uzun pozlama tekniği çalışır iken size yardımcı olması dileğimle.

Fotoğrafla kalın…