Fotoğraf Ekipmanımızı Azaltmak


Aslında profesyonel fotoğrafçılar için söylenecek çok şey yok. Ekipman ihtiyacı müşteri memnuniyeti ile doğru orantılı olarak artar ve fotoğrafçı ekipman ve aksesuara yatırım yapar. Fakat amatör fotoğrafçılara gelince iş değişir. Örneğin bir fotoğraf makinesi alınır. Bir genel objektif alınır. Örneğin 24 – 70 mm veya 24 – 105 mm daha sonra bir geniş açı lense ihtiyaç duyulur ki özellikle crop çarpanlı bir fotoğraf makineniz varsa, ve bu bir tele lens almak ve ekstra makro objektifle devam eder. Sonuç 1 fotoğraf makinesi ve 4 adet lens olur. Ama prime lens almadan olur mu? En çok ihtiyaç duyulan 50 mm bir lens dir, hem kalitesi hem odak uzaklığı çok çekicidir. Hazır prime almış iken 85 mm bir portre objektifi de ekipmanlarınız arasına girer. Bir gün bir fotoğraf görürsünüz sosyal medyada çok ilginçtir bu sizi balık gözü bir lens yatırımına sürükler. Bir yedek pil yetmez 2. bir hafıza kartı yetmez 2. si, der iken bir de yedek bir fotoğraf makinesi olsa yanımda iyi olur dersiniz. Çantalarınız büyür adedi çoğalır. Flaş alırsınız kullanmadan köşede durur, bu ekipman hastalığı bizi sonsuza kadar sürükler ta ki bilinçli bir fotoğrafçı olana dek. Bu yazdığım yollardan geçmedi iseniz şanslı ve bilinçli fotoğrafçılarsınız kutlarım.

Bir adet fotoğraf makinesi, bir geniş açı + bir standart zoom + bir tele zoom lens bize yetmez mi? Sadece bu ekipmanlar ile iyi fotoğraf çekemez miyiz? Her anı yakalayamaz mıyız? Bence yakalarız. Benim ideal lens kitim şöyle 16 – 35 mm + 24 – 105 mm + 100 – 400 mm . Neden 24 – 105 mm neden 24 – 70 mm değil? Şöyle anlatmaya çalışacağım. 24 – 70 mm çok kısa aralığı olan bir zoom lens bu nedenle çok kısıtlı bir kullanım alanı sunuyor  portre deseniz 85 mm portre fotoğrafçılığının alt limiti geniş açı 24 mm deseniz full framede dahi benim gibi bir manzara ve doğacı için alt sınırda kalıyor. Genel soru şu 24 – 70 2.8 f çok keskin değil mi? Evet fakat  bugün 24 – 105 lensler nerede ise aynı keskinliktedir . 2.8 f diyafram açıklığı der iseniz 24 – 105 mm de 4f diyaframda gayet yeterli zira İS veya VR titreşim engelleyiciye sahipler ki bu da size ekstra en az 4 stop ışık avantajı sağlıyor. Net alan derinliği der iseniz evet 70 mm kadar 2.8f diyaframın çok avantajı var ancak 105 mm 4f diyaframda hemen hemen aynı net alan derinliğine sahiptir. Eğer manzara, sokak fotoğrafları veya genel fotoğraflar çekiyorsanız 2.8 f diyafram ne kadar kullanıyorsunuz? Şahsen fotoğraflarımın %85’ini  8 f  ile 16 f arasında çekiyorum. Tabii bir de fiyatı var 2.8 f diyaframlı bir zoom lens 4f diyaframlı bir lensle göre çok daha pahalıdır.

aynasız dslr photofocus

Kalite keskinlik netlik diyenlere şöyle diyebilirim. Raw çekiyorsanız bunların hiçbir anlamı kalmıyor nihayetinde Ps veya Lr(photoshop lightroom ve benzeri programlar) kullananlar için bunlar pek önemsiz konular. Gelelim 70 – 200 mm tele lenslere bu muhteşem objektifler harika ancak yine çok pahalı ve çok ağır lenslerdir. İyi bir 100 – 400 mm tele lensin çözemediği ve yetişemediği kare yok gibi her daim her işinize yarıyor. Prime lenslere gelirsek 15 mm, 24 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm, 100 mm, 130 mm, 200 mm, 300 mm, 400 mm lenslerde alabilirsiniz artık çanta yerine bavul ve taşımak içinde hamal tutmak gerekebilir. Yatırım yapacağınız fiyat aralığını veremiyorum bile. Bugünlerde bir çok ünlü fotoğrafçının çok basit fotoğraf makineleri ve 3- 5 adet orta karar lensleri ile harikalar yarattığını biliyoruz. Senelerce bu pazarlama taktikleri ile kendimde bir çok lens ve fotoğraf makinesine yatırım yaptım geç de olsa doğruyu bulduğumu düşünüyorum aynı zamanda sadece kadrajın çok önemli olduğunu hep aklımızda tutmalıyız.

büyük fotoğraf çantası

Bütün yazdıklarım tabii ki tavsiye; İsteyen istediği yatırımı yapar ancak sonuçta elde edeceğiniz farka inanın değmez. Baştan doğru ekipmanları almak ve incelemek size çok yardımcı olacaktır. Lens ve fotoğraf makineleri hatta çantalar için bile inceleme ve testler yapılmakta ve bu testlere ulaşmak artık çok kolay. Bazı pahalı isim yapmış ekipmanların esasında ne kadar gereksiz ve başarısız test notlarına sahip olduğuna şaşırırsınız. Gelelim çarpanlı yani küçük sensörlü fotoğraf makinelerine. Bu fotoğraf makineleri örneğin Nikon 1.5 Canon 1.6  çarpanlı sensörleri olan kameralardır. Bu tip fotoğraf makinelerinde 18 mm den başlayan zoom lensler sizin en çok işe yarayan objektifleriniz olacaktır. Örneğin 18 – 105 mm veya 18 – 135 mm yada daha az kaliteli 18 – 200 mm lensler tüm çekim şartlarında ihtiyaçlarınızı giderebilir. Buna ek olarak geniş açıda 11 – 16 mm civarı bir geniş açı tamamlayıcı olarak ekipmanlarınız arasına girebilir. Bu tavsiye niteliğindeki önerilerim sizin daha az ekipman ile aynı kareleri çekebilmeniz içindir. Işığınız bol ekipmanınız az ve öz olsun.