Fotoğrafta Yüksek Dinamik Aralığı(High Dynamic Range) Nedir?

Fotoğraf makinesi içindeki sensörün tek seferde algılayabileceği en yüksek ışık şiddeti(en aydınlık) ile en düşük(en karanlık) ışık şiddetinin farkıdır.

Işık farkı ne kadar fazla ise “dinamik aralık” o kadar geniş demektir. Her sensörün dinamik aralığı farklıdır. Eskiden kullanılan filmlerin dinamik aralığı bugün kullanılan sensörlerden çok daha yüksek idi. Son yıllarda teknolojinin hızla ilerlemesiyle, dijital fotoğrafçılıkta önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen henüz yeterli seviyede en azından film teknolojisi kadar iyi dinamik aralığa ulaşılamadı.

hdr3

 

 

 

 

 

İnsan gözü çok geniş bir dinamik aralığını algılayabilmektedir. Bir insanın gözü yaklaşık 24 stop’luk ışık farkını algılayabilirken, fotoğraf makineleri ancak bunu yarısı kadar 12 stop’luk bir ışık farkını algılayabilmektedir. Fotoğraf çekerken bazen ışığın dengesizliğinden yakınırız. Yeryüzü ile gökyüzü arasındaki ışık şiddetinin birbirinden faklı olduğu zamanlarda geniş dinamik aralığı ile baş etmemiz gerekir. Yani yüksek kontrast ile uğraşmak durumunda kalırız.

Fotoğraf makineleri ışığın şiddetini düşük bir aralıkta algıladığından bu aralık dışında kalan alanlar fotoğrafta parlar ya da kararır. Gözümüzle gördüğümüze yakın fotoğraflar elde edebilmek için faklı poz değerlerinde çekilmiş birden fazla fotoğrafı birleştirmemiz gerekebilir. Dinamik aralığın yüksek olduğu durumlarda tripot kullanarak aynı kadrajın az pozlanmış ve fazla pozlanmış fotoğraflarını çekip, çekim sonrasında farklı pozladığınız bu fotoğrafları HDR (High Dynamic Range) programları aracılığı ile birleştirebiliriz.

HDR2

 

 

 

 

 

Sonuçta gözümüzün gördüğüne yakın bir fotoğraf elde etmiş oluruz. Son yıllarda çıkan fotoğraf makinelerinin içine artık bu seçenek de (HDR) bulunmakta olup; çekim esnasında da işlemi sonuçlandırabilirsiniz.

Işığınız bol olsun…