Görüntü Sabitleme veya Titreşim Azaltma Ne İşe Yarar?(IS ve VR)


Özellikle benim gibi arada tele objektif kullanan fotoğrafçılar görüntü sabitleme IS(Image Stabilization Canon) ve titreşim azaltma VR(Vibration Reduction Nikon) sayesinde loş ışıkta çok daha keskin fotoğraflar çekilebildiğini bilirler.

VR (Nikon) ve IS (Canon) esasen aynı özelliktir, fakat şirketlerin farklı terminoloji ve kelime kısaltmasıdır.

İki sisteminde görevi sabit görüntüyü ışığın az olduğu enstantane değerinizin yetmediği ve çok yüksek iso kullanmak istemediğiniz anlarda kadrajınız için bir sabitleme oluşturarak 3 veya 4 hatta yeni lenslerde 5 duraklamalı bir avantaj sağlamaktır. Bazı durumlarda amaç tripod kullanmadan da fotoğraf çekmeye yardımcı olmaktadır.

IS ve VR görevi görüntüdeki duran kişi veya nesne için kullanılır. Hareketli kişi ve nesne için esasen yardımcı olmaz. Bu durumlarda IS ve VR’ın tek taraflı sabitleme sistemini açmalısınız.

Canon IS sisteminde 1 veya 2, Nikon VR sisteminde normal veya Active denen seçenekleri kullanmayı bilmeniz gerekmektedir.

                                                                    

Örneğin Nikon VR sisteminde normal mod, Canon IS sisteminde 2 modu pan fotoğraflarında çok işinize yarayabilir. Bu modlarda objektif nesnenin hareket yönü doğrultusunda çalışır ve işinize yarar.

Nikon VR özelliğinde active mod ve Canon IS özelliğinde mod 1 çift yönlü çalışır. Fotoğrafçının yani makinenizin tüm yanlış hareket ve titreşimlerine karşı çalışır ve buna göre görüntüyü sabitler.

                                           is veya vr olmadan                                                                                                      is ve vr 

Hareketli nesne, kişi ve hayvan fotoğraflamak istiyorsanız maalesef hala fazla ışığa, açık diyaframı olan bir objektife ve daha fazla iso ya ihtiyacınız vardır. Kısaca VR ve IS kameranızın hareketlerini azaltır çok hareketli kişi, kuş ve nesnelere fazla yardımcı olmaz. Birde fotoğraf makinesi içinde sabitleme sistemleri mevcuttur fakat bu sistemler o anlık iso arttırma mantığına dayalıdır ve IS ve VR’la alakası yoktur.

Yukarı anlattığım mantık çerçevesinde IS ve VR kullanırsanız fotoğraflarınızdan tam verim almanız mümkündür.

Ayrıca hatırlatmam gereken önemli bir noktada VR ve IS tripod üstünde işinize yaramaz. Tripod üstünde bu özelliğiniz açıksa 2 -3 saniye görüntüyü sabitledikten sonra objektif içine 3 -4 stop ışık aldıktan sonra durur ve eski haline döner. Burada tripod üstünde IS veya VR kullanmak yanlış ışık ölçümlerine neden olabilir ve ayrıca daha uzun pozlamak istediğiniz bir fotoğraf da patlamalar oluşturabilir. Fotoğraf makineniz tripod üstünde iken VR ve IS sistemlerinizin her daim kapalı olması tavsiye edilir. Umarım bu bilgiler yeterli olmuştur.

Işığınız boş olsun, Fotoğrafla kalın…