Manzara fotoğrafları için bazı ipuçları.

Detaylara odaklanmak

Manzara fotoğrafçılığı denince akla gelen ilk şey büyük bir görsel olmasıdır. Fakat kadrajdaki diğer detayları da göz ardı etmemeliyiz. Odaklama noktaları ve diyafram üzerinde değişiklik yaparak farklı yollar denemeliyiz.

Uzun pozlama tekniğini kullanın.

Hareketi yakalamak için uzun enstantane değeri kullanmayı deneyin. 1, 2 hatta 30 saniyelik pozlamalar da detaylar yok olmazken daha uzun pozlamalar da suyu süt köpüğü kıvamına getirebilirsiniz. Gün ışığında çekim yapıyor iseniz 6 veya 10 stop ND filtre kullanabilirsiniz.

Renk sıcaklığı ile oynayın.

Bu ayarlarda görselinizin havasını değiştirebilirsiniz. Bu yüzden önce vermek istediğiniz mesaja karar verin. RAM’daki White point ve tint level veya Photoshop’taki Colour Balance aracını kullanarak denemeler yapabilirsiniz.

Ekipmanlarınızı temizleyin.           

Eğer sahil kenarında çok fazla çekim yapıyorsanız deniz tuzu ekipmanınızın içine süzülebilir ve aşındırabilir, eve geri döndüğünüzde ıslak havlu ile temizleyin ve kendiliğinden kurumaya bırakın.

Yağmur koruması edinin.

Bir miktar yağmur yüzünden fotoğraf çekiminizi yarıda bırakmayın. Temiz bir alışveriş poşeti ve bir parça bant ideal bir yağmur koruması olabilir. Ya da piyasada hazır yağmur koruması da bulabilirsiniz.

Kadrajınız için köprü ya da iskele bulun.

Bu destekler, kadraj için bir giriş hattı oluşturmanıza yardımcı olur. Bunları manzaranın kenarına veya önüne koyarak deneme çekimleri yapabilirsiniz.

Grad filtresi kullanmayı deneyin.

Gökyüzü ve ön plandaki pozlamayı dengelemek için dereceli yoğunluk filtresi kullanın. Zor geçişler en iyi sonucu,  güçlü ufuk çizgileriyle verir.

Sahil kıyıları

Dinamik fotoğraflar oluşturacak hava koşulları bularak kıyı görsellerinizi dikkat çekici hale getirmek gerekir. Daha iyi görseller için dalgaları ve büyük bulutları da kullanmak gerekebilir.

Odak noktası seçmeyi unutmayın.

Odak noktasına ilgi çekici bir şey koyarak çekiminizi daha güçlü hale getirirsiniz. Büyük açık alanlar çarpıcı görsellerde pek kullanılmaz.

Uzak odak uzaklığı

Perspektifi sıkıştırmak ve bir görüşü küçültmek için daha uzun odaklı lensler kullanın. Bu kadrajda ki dokuları vurgulamanıza yardımcı olur.

Ön plana ilgi katmak

Ön plana dikkat çekmek önemlidir. Daha güçlü kompozisyonlar için tek bir tarafa nesneler yerleştirin.

Kıyıda çekim

Alacakaranlık ta deniz, koy ve dalga çekimleri yaparken havayı izleyin. Kışın soğuğunda dışarı çıkmaktansa evde durmak herkesin işine gelir. Fakat burada cesur olursanız,  çok özel çekimler yapabilirsiniz. Mesela bir kayalığın yanında yüksek alanda kendinize çekim yeri arayın.

Yakından buz ve kar çekimi yapın.

Manzara çekimi yapmak kolay olsa da buz ve benzeri detayları çekime dahil etmek çekimleri farklı kılar.

Siyah beyaza dönüştürün.

Eğer bir sahnede ilgi çekici renkler yoksa channel mixer kullanarak görseli siyah beyaza dönüştürün. Böylece ton ve kontrastı kontrol edebilirsiniz.

Kameranızı sabitleyin.

Şiddetli dalgalar gibi zorlu çekimlerde titremeler oluşabilir. Tripod kullanıyorsanız ayaklarını çok açmayın ve yere iyi oturtun. Titremeyi azaltmak için gecikmeli çekim modlarını veya kablolu kumanda kullanın.

Çantanızı iklime uyarlayın.

Makinenizi sıcak bir ortamdan çok soğuk bir ortama götürürken dikkat edin. Lenslerin camı buğulanacak ve sıcak olana kadar lensleriniz kullanılmaz hale gelecektir. Soğuk havalarda aracınızla çekime giderken sıcaklığı çok açmayın.

Orijinal ve yaratıcı olun.

Ödül kazanan görseller, çoğunluktan farklıdır. Özel ve soyut bir şeyler bulmaya çalışmalısınız.

Fotoğrafla kalın…