Objektif Kırınımı(Lens Diffraction) Nedir?


Objektif kırınımına aramızda bazen lens difraksiyonu olarak da kullanırız. Kısık diyaframın daha fazla alan derinliği sağladığını kavradıktan sonra her zaman objektifin en kısık değerini kullanmanın daha mantıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu durumda, bir optik etki olan kırınım(difraksiyon) devreye girerek görselin kalitesini bozmaya yumuşatmaya ve keskinlikten ödün vermeye başlar. Özellikle en kısık değerler derken f/18 – f/22 – f/36 gibi değerlerden bahis ediyorum. Genellikle objektiflerde en iyi görüntü kalitesi f/5.6 – f/8 – f/11 gibi diyafram değerlerinde elde edilse de günümüzde kaliteli objektiflerde f/16 gibi kısık diyafram değerleri çok iyi sonuçlar vermektedir.

lens kırınımKırınım yani difraksiyon, görüntüyü oluşturan ışığın diyafram bıçaklarının kenarlarına çarparak buradan dağılması sonucunda oluşur. Bu da görselin yumuşamasına neden olur. Geniş diyaframlarda dağılan ışık nispeten çok azdır, ancak diyaframı kıstığınızda kırınım yapan (difrakte) olan ışığın yüzdesi artar. Bununla birlikte, her ne kadar alan-derinliği artmış olsa da aslında görsel keskinlik azalır.Her  objektifte kırınım(difraksiyon) seviyesi farklıdır. Bu yüzden en iyisi kendi objektifiniz de kendi kırınım (difraksiyon) testinizi yaparak sonuçları görmektir. Aynı sahnenin farklı diyafram değerlerinde fotoğrafını çekin ve daha sonra bu fotoğrafların ufak bir kısmını büyütüp karşılaştırın. Genellikle f/8 ve ya f/11 civarında değerler en iyi kaliteyi verir, nispeten kırınım dan uzak daha keskin olduğunu göreceksiniz.

 

diyafram kırınım

Kendi tecrübelerim dahilinde kısık diyaframı doğa manzara çekimlerim de çok kullandığımdan f/16 diyafram değerini hep en iyi tercih olarak görmüşümdür ve tavsiye etmişimdir. Ancak objektif kaliteleri çok farklı olduğundan en iyi tercihi sizde kendi objektifinizin testlerini sosyal medyadan bularak inceleyiniz ve kırınım(difraksiyon) problemini baştan yok ederek kaliteli fotoğraflar elde ediniz.

Işığınız bol fotoğraflarınız keskin olsun.