Raw Formatında Fotoğraf Çekmek ile ilgili Bilmemiz Gerekenler


Fotoğraf makinelerinizin menülerinde mutlaka raw format dosya kayıt etme kısmını görmüşsünüzdür. Raw bir kısaltma kelime gibi dursa da esasında İngilizce bir kelime ve Türkçesi ‘ham veya çiğ’ anlamına gelir. Kısaca açıklaması, kameranızın sensörü tarafından yakalanan ışık verisinin işlenmemiş veya sıkıştırılmamış formatta depolanmış ham dosya türüdür. Raw dosya türünü film negatifine benzetebiliriz.

Eskiden negatif filmler karanlık odada işlenirdi, şimdi ise raw işleme yazılımları kullanılıyor. Raw dosyayı dijital negatif olarak da adlandırabiliriz. Profesyonel fotoğrafçıların büyük kısmı esneklik ve yaratıcı üretim potansiyeli olduğundan raw formatında fotoğraf çekmeyi tercih ederler. Raw çekim yaptığınızda parlak ve gölge alanlara ait büyük oranda ışık verisini de dosyanın içerisine kaydetmiş olursunuz. Bu yüzden fotoğraf çekimi anında düşük ya da aşırı pozlama yaparsanız dahi fotoğrafı işleme anında bu durumu kolaylıkla düzeltebilirsiniz.

Raw dosyaları üzerinde yaptığımız hiçbir işlem kalıcı olarak dosyaya kalıcı olarak işlenmez ve istediğiniz zaman geri alabilirsiniz. Yaptığınız düzenlemeleri yalnızca jpeg veya Tiff dosyalarına kalıcı olarak işleyebilirsiniz. Orijinal raw dosyanız her zaman aynı kalır. Raw dosyalarında büyük miktarda işlenmemiş veri olduğundan çektiğiniz fotoğrafın keskinlik, pozlama ve renk değişiklikleri gibi kritik düzenlemeleri fotoğrafın görsel kalitesini bozmaz.

 

Düzenleme, editleme yazılımlarının en büyük amacı fotoğrafların görsel kalitesini arttırmaktır. Jpeg formatında çekim yaparsanız çekim verisinin büyük kısmını dosyanın dışında bırakıyorsunuz ve görselin işlenmesi aşamasında daha az kalite elde edersiniz. Raw formatında fotoğraf çekiminin ne büyük faydası, doğru renkleri elde edebilmemizi sağlamasıdır. Eğer farklı ışık kaynaklarının bulunduğu bir ortamda yanlış beyaz ayarı ile çekim yaptıysanız, bunu fotoğrafı işleme sırasında düzeltebilirsiniz.

Raw + Jpeg formatında fotoğraf çekmelimiyim?

Dijital fotoğraf makinelerimizin bir çoğu bize aynı anda raw ve jpeg formatını aynı anda dosya olarak kaydetme olanağı sunuyor. Bu seçenek raw formatının avantajlarından faydalanmak isteyen ancak ilk etapta bunları işlemek için vakit bulamayan için çok uygundur. Dikkat etmemiz gereken nokta bu dosyaları depolamak için bilgisayar veya harici diskimiz de yeterli yer olmasıdır.

Şahsi olarak tercihim hala raw + jpeg dosya türü olarak fotoğraf çekmektir. Fakat jpeg dosyalarımı daha küçük(1920×1080) olarak kayıt etmekten yanayım zira bazı dosyalarımı direk sosyal medyada paylaşırken büyük ebatta fotoğraflara ihtiyacım olmuyor.  Umarım bu küçük bilgilendirici yazımla sizde tercihlerinizi kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda yapabilirsiniz.

Işığınız bol olsun…