Uzun pozlama fotoğraf çekimlerinde önemli olan enstantene hızıdır, bu hız çekeceğiniz yer mekanın ışığına göre farklılıklar gösterir. Genelde makinelerimizdeki 30 saniye sınırının geçilmesi gerektiğinde veya tamamen enstantene hızını kontrol etmemiz gerektiğinde fotoğraf makinemizdeki bulb moduna geçilir.

Uzun pozlama “long exposure” karanlık veya filtre vasıtası ile karartılmış bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre düşük enstantene hızında  yavaş yavaş aktarılmasıdır. Düşük enstantene hızı ile kastedilen el ile çekilebilen ve dünyaca kabul edilen en alt sınırdan yani 1/15 sn. den daha yavaş enstantene hızıdır. Uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere hafif ışıkta hareket eden bir objenin, yaymış olduğu hareket hissinin, mevcut ışığın hüzmeleriyle 1/15 enstaneteden daha yavaş bir şekilde fotoğrafa aktarımınıda uzun pozlama olarak  ifade edebiliriz.

Uzun pozlama, fotoğrafları editleyen yardımcı programlarda taklidi yapılamayan mükemmel kareler çekebileceğiniz bir tekniktir. Bu çekim tekniğinde en çok kullanılan öğeler akarsular, dalgalı denizler,  şelaleler, yıldızlar, havai fişekler, bulutların hareketleri , hayalet insan hareketleri, ışıkla boyama v.b. gibi öğelerdir.

Bu teknikle çekilen fotoğraf kareleri insan gözünün normalde görmesi mümkün olmayan karelerdir. Ülkemizde ve Dünyada son yıllarda çok popüler olan bu fotoğraf tekniği aslında dünyada çekilen ilk fotoğraflardan beri (ister istemez) kullanılmaktadır.

İso yani filmlerde veya dijital makinelerdeki ışığa duyarlılık geliştikçe kullanımı azalmış fakat daha sonra bir teknik olarak karşımıza çıkmış olan uzun pozlama şu an bir çok fotoğrafçının favori tekniklerindendir.

Uzun Pozlama Fotoğraf örnekleri görüntülemek için Google Görsel index’inden faydalanabilirsiniz.