Crop Faktör ve Çarpanı nedir?

Eski fotoğraf makineleri, 35mm filmleri (24mm x 36mm)’lik bir alana kayıt ediyordu.

Dijital makinelerde ise filmin yerini sensör almıştır, ve aynı alanı standart olarak kullanan fotoğraf makine üreticileri full frame yani tam kare sensörü de aynı ölçü yani 24mm x 36 mm boyutunda kullanmaya başlamışlardır.

Üretimde ki yüksek maliyetler sebebi ve dijital fotoğraf makineleri sensörlerinin daha ufak kullanılmasının baskı aşamasında da çok bir fark oluşturmayacağını göze alarak, standart  full frame boyutunu daha ufak ebatlarda da üretme kararı aldılar.

Bu aşamada karşımıza en yaygın olanlardan(APS-C)     EF-S Canon için, DX Nikon için gibi değişik sensör  formatları ortaya çıktı. Biz bu türde üretilen sensörlere sahip fotoğraf makinelerini crop faktörlü olarak nitelendiriyoruz. Bu sensör boyutları Canon için (22.3mm x 14.9mm) ve Nikon için de (23.6 x 15.8 mm) dir. Bu boyutların sonucunda Canon da 700D 750D 760D 70D 80D 7D, Nikon da ise D3300 D5300 D7200 D500 gibi modeller üretimdedir.

Bu noktada crop faktörü(APS-C) dediğimiz bir çarpan sayı karşımıza çıkıyor. Bu çarpan sayısı  Canon için 1.6, Nikon için 1.5 dir. Bu çarpan sayılarının kullanımı şöyledir. Eğer Canon Crop’ lu fotoğraf makineniz varsa 50 mm x 1.6 = 80 mm’ye eşittir. Eğer Nikon ise 50 mm x 1.5 = 75 mm’ eşittir.

 

Peki avantaj veya dezavantajı var mıdır?

Uzaktaki objeleri yakınlaştırma konusunda crop faktörlü makinalar bize avantaj sağlar. Eğer Vahşi hayvan veya kuş fotoğrafçılığı gibi bir eğiliminiz var ise krop faktörlü bir makine kullanmak size oldukça büyük bir avantaj sağlar. Fakat crop faktör’lü bir fotoğraf makinesi ile geniş açı’da dezavantaj kaçınılmazdır.  Eğer fullframe bir fotoğraf  makinesinde 24mm bir objektif kullandığınızda 84° lik bir açı görürsünüz.  Aynı objektifle crop faktörlü bir makine de ise sadece 61° lik açıyı görebilirsiniz.

Dezavantajlarına kısaca göz atarsak, crop faktörlü fotoğraf makinelerinde piksel boyutu daha küçük olacağından detay yakalama kabiliyeti azalacaktır. Full frame yani tam kare sensörlerde pikseller daha büyük alana yayıldığından piksel boyutları daha büyüktür ve büyük olduklarından daha fazla ışık toplarlar ve bu da daha fazla ve doğru bilgiyle aynı anlama gelir.

Noise(dijital fotoğraflarda istenmeyen noktacıklanma ve kumlanma) oluşumuda bu doğrultu da full frame fotoğraf makinelerinde azalacaktır. Büyük piksel boyutu yüksek ISO değerlerinde başarımı artıran bir faktördür ancak dijital dünyada gelişim hızlı olduğundan bu konuda da tam olmasa da büyük başarı elde edilmiştir.

Bu aşama da crop Faktör’lü yada fullframe fotoğraf makinesi seçerken çok da kendinize dert etmeyin veya bütçenizi zorlamayın derim. Çekeceğiniz kadraj için crop faktörlü makineler de gayet yeterli olacaktır. Ancak crop faktörleri ve çarpanları daha da büyük olan fotoğraf makineleri için iki kez düşünün ve inceleyin ona göre alımınız yapın derim, zira baskı almak isterseniz veya büyük ekranlarda fotoğraf görmek isterseniz fazladan göze hoş gelmeyecek görüntülerle karşılaşabilirsiniz.

Bu kısa açıklama’dan sonra her zamanki gibi ışığınız bol olsun.