50 mm lens neden en iyi dostumuzdur?


Özellikle portre çekimleri ve sokak fotoğrafı için tercih edilen 50 mm sabit, F 1.8 prime lens niçin en iyi dostumuzdur? Özellikle az ışıklı ortamlarda ışık sağlar. F1.8 diyafram aralığı, F5.6 ya göre 3 stop daha fazla ışık alır. Dolaysıyla, yüksek enstantane ve titreşimden kaynaklanan netlik sorunu, daha düşük ISO değerinde çözümlenir. Az ışık koşullarında ISO yu fazla artırmadan fotoğraf çekebiliriz. Böylece kumlama sorununu azaltırız veya çözeriz. Güzel sonuçlar veren, ışık avantajları sağlayan bu lens 100-200 dolar gibi uygun bir fiyata alınabilir. Kit lenslerin yanında, sonra da kullanılabilecek, uygun bir lens yatırımıdır. Hafif ve küçük bir lensdir. Fotoğraf tarzınıza uygun ise, tek lens ve hafif ekipman ile keskin güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

bokeh

50 mm lens Bokeh, ışık halkaları çok başarılı yapılabilir. F 1.8 ile manuel netleme yaparak, ön tarafta modelimizden veya seçilen güzel bir objeden netleme yaparak, arka planda güzel renkli ışık halkaları, bokeh yapabiliriz. Fiyat aralığı, hafifliği düşünüldüğünde, keskinliği zoom lense göre süperdir., Diyafram açıklığı ve düşük ISO da bunu destekler. Düşük ISO değerlerinde yüksek enstantane değerleri elde edilebilir. Net ve keskin fotoğraflara ulaşabiliriz.

50 mm sokak fotoğrafı için süperdir. Ne çok geniş, ne uzun odaktır. Normal gözün bakışını sağlar, portre için distorsiyon olmaz. Özellikle APS-C sensor ve kroplu makinalar için idealdir.

50 f18

Seyahat için tarzınıza göre idealdir. Küçüktür, hafiftir, çantamızda yer kaplamaz ve boynumuzda fazla ağır olmaz. İsteğe, çekilen fotoğrafa bağlı olarak, geniş açı veya tele zoom lenslere kullanılabilir, fakat çantamızda 50 mm’yi mutlaka bulundururuz.

50 mm

18-55 vey 55-200 gibi kit lens setimiz bile olsa, düşük maliyetle alınabilecek 50 mm bize ışıklılık ve keskinlik sağlar. İyi fotoğrafçı olmanıza katkı sağlar. Alan derinliği, F1.8 iyi kullanılırsa, ilgi merkezinde netlik, bulanıklıkla arka planın temizlenmesi çok başarılı olur. Etkileyici estetik kareler ortaya çıkar. 50 mm ile güzel kompozisyonlar sizleri bekliyor…

Sonuç olarak 50 mm;

Diyafram açıklığı

ISO kullanımı

Hafifliği

Küçüklüğü

Keskinliği

Normal bakışı

Fiyatı

ile güzel bir lens yatırımıdır.

Yüksel Altun, AFIAP