Bir Fotoğraf Bir teknik – Dynamic Range Yüksek bir iç mekan fotoğrafı çekmek


Mimari fotoğraf, mimari yapıları, binaları estetik ve amacına uygun olarak göstermede kullanılan fotoğrafçılık tekniklerini içerir. Mimari fotoğraf çekimlerinde, perspektif ve perspektife bağlı olarak özellikle yatay mimari özelliklerin kontrolü, estetik yerleşimi ve kompozisyon, yapının amacına uygun ve doğru gösterebilmesi çok önemlidir.

Mimari fotoğraf iki ana kategoriye ayrılır: İç Mekan ve Dış mekan fotoğrafları. Teknik olarak olarak birbirine benzer yönler içeren bu iki mimari fotoğraf tekniği, ekipman kullanımı, teknikler ve ışık açısından farklılık gösterir. Dış mekan çekimlerinde, güneşli bir hava, yanal ışık ve dokunun ortaya çıkması, gece çekimi yapılıyorsa mavi saatler ve yapı aydınlatması önemlidir.

Bizim konumuz iç mekan çekimi. Örnek fotoğrafımız Edirme Eski Cami’de çekildi. İç mekan çekimlerinde; mekan ışığı, ışık aralığı, grafik özellikleri ve etkileyici bir kadraj önemlidir. Aşağıdaki fotoğraf, ışık aralığı ve kadraj kontrol edilerek, grafik özellikler ön plana çıkarılmıştır.

edirne eski camii

Bu fotoğraf nasıl çekilmiştir? Nelere dikkat edilmiştir? Hangi ekipman ve teknikler kullanılmıştır.

İç mekan fotoğraflarında gelen ışık aralığı (Dynamic Range) yüksektir. Bu nedenle açık ve koyu alanları dengelemek zordur.

Bunu kontrol etmek amacıyla, poz aralıklı çekim ile -1, -2, 0, +1, +2 aralıklarda 5 adet fotoğraf çekilir.

Mekan ışığının yeterli olmaması nedeniyle, düşük enstantane çekimi yapılmıştır. Bu nedenle, üç ayak (Tripot) kullanılmıştır. Tripot kullanıldığı için, fotoğraf kalitesi için en düşük ISO değeri olan 100 seçilmiştir. Diyafram öncelikli olarak kısık diyafram olan F16 değeri sabitlenmiştir. Genel ışık ölçümü yapılmıştır.

Özellikle geniş iç mekan çekimlerinde, geniş açı kullanımı önemlidir. Fotoğrafta Nikon 12-24 mm Geniş açı lens 12 mm kullanılmıştır.

RAW çekim yapılması da fotoğraf kalitesini artırır. Netleme manuel olarak sabitlenmiştir. Çekilen 5 fotoğrafın birebir aynı olması için, deklanşör kablosu ile çekim yapılmıştır.

Mimari çekimlerde, simetrik yaklaşım, orta eksende durmak, grafik değerleri ön plana çıkaracak etkileyici bir kadraj, fotoğrafın değerine pozitif etki yapar.

Fotoğrafın oluşumunda birinci aşama, yukarıdaki şekilde, doğru ve net fotoğrafa ulaşmaktır. Bu çok önemli, çünkü sorunlu bir fotoğraf ile istenen sonuç alınamaz.

İkinci aşamada ise fotoğrafı doğru işlemek yer alır. Işık aralığı nedeniyle, Photoshop üzerinde bazı teknikler uygulamak gerekecektir.

Photoshop üzerinde, 5 fotoğrafı açıp, HDR ile birleştir seçeneği ile birleştiriyoruz. Daha önceki sayılarda yer alan düzenlemeleri HDR işleme ekranı üzerinde yapıyoruz. Bu fotoğraf TIFF olarak saklanıyor.

TIFF olarak saklanan fotoğraf, Camera Raw işleme ekranında açılıp, ışık ve renk düzenlemesi tamamlanıyor. Sonrasında Photoshop çalışma alanına aktarıyoruz.

Çalışma alanında, fotoğrafın lens ve doku düzeltmeleri yapılabilir. Fotoğraf geniş açıda çekildiği için, vignet, dikey ve yatay eğrilikler oluşabilir. Bunların ilgili seçeneklerde düzeltilmesi gerekir.

Sonuç olarak, Edirne Eski Camii’de güzel ve etkileyici bir iç mekan fotoğraf için, yukarıda bahsedilen fotoğraf çekim teknikleri vr bilgisayar düzenlemeleri yapılmıştır. Oldukça emek harcana bir süreçte, başarılı bir fotoğraf elde edilmiştir.

Edirne’ye gidişlerimizde mutlaka ziyaret edilen, Selimiye yanında biraz küçük kalan, fakat duvarlarındaki yazılar ve iç mekan özellikleri ile fotoğrafçıların her zaman ilgisi çeken, Edirne Eski Camii mutlaka görün ve fotoğraflayın. Biliyorsunuz Ara Güler’in en sevilen fotoğraflarından biri burada çekilmiştir.

Işıklı ve sanat ile iç içe, güzel günler.

Yüksel ALTUN, AFIAP