Alman yazar Waldemar Bonsels’in ünlü çocuk romanı Arı Maya’yı(Die Biene Maja) çoğumuz biliriz .
Bombus dünyada yaklaşık 250 türü olan, bal yapıcı bir arı cinsidir. Başlıca Kuzey yarım kürede görülürler. Bazı türlerine Türkiye’de tüylü arı denir. Bazı yonca türlerini sadece bu arılar tozlaştırarak çoğalmasında katkıda bulunurlar.
Bombus, tüylü ve sağlam yapılı büyük bir arıdır. Ortalama olarak yaklaşık 1,5-2,5 cm boyunda, çoğunlukla sarı ve siyah renktedirler. Bombus, normal bal arılarının aksine, birden fazla kez sokabilir.
Bu arılar, İngilizler’in deyimiyle, para istemeyen, haftanın yedi günü deliler gibi çalışan, sorun çıkartmayan, üstüne üstlük sigorta ve vergi gibi sorunları da olmayan, gönüllü işçilerdir.
Ülkemizin topografik ve iklimsel koşullarının uygun olması nedeniyle bombus(Tüylü arı) arıları faunası çok zengindir. Arıların evcilleştirme ve seralarda değişik kültür bitkileri üzerindeki tozlama etkinliklerinin belirlenme çalışmaları ise devam etmektedir.
Türkiye’de çeşitli yerlerden toplanan ve tanısı yapılan 100 kadar bombus türü ve alttürü mevcuttur.

bombus 1bombus 3

 

 

 

 

 

Bombuslar çok hızlıdır ve diğer arılar gibi pek mola vermezler. Normal bal arısına göre fotoğraflamak çok daha zordur.

  • Fotoğraf makinenizin otofokus noktaları takip edemeyecek kadar hareketlidirler.
  • Bu durumda tüm otofokus noktalarını seçip otomatik takip etmek mümkün olmaz.
  • Aynı zamanda Al Servo veya Af-C sistemi’de pek işe yaramaz.
  • En iyisi Al Focus, tek çekim veya Af-A, AF-S ‘de kalmaktır ve fotoğraf makinenizde çok fazla otofokus noktasına sahip iseniz otofokus sisteminizi gruplar halinde seçmek daha iyi sonuç verecektir.
  • Direk Bombusu netlemek sadece çiçek üstünde olacacağından tercih size kalmış, çiçek’ten bal alırken çiçeği veya arıyı netlemek en doğrusu olabilir.
  • Seri çekim tabiiki çok yardımcı olur. Ama en önemlisi enstantene hızınızdır. 1/4000 lerde olması hatta daha’da yüksek olması tercih edilmelidir. Kanat çırpışı 1/8000 enstantenelerde yakalanabilir.
  • Daha yüksek enstantene için diyaframı ne kadar açık tutarsanız tutun en az 200 mm de çekim yapacağınızdan kullanabileceğiniz diyafram 2.8f ila 5.6f arasında net alan derinliğine göre değişir ve maalesef iso hızınızı çok arttırmanız gerekebilir.  

bombus 5

bombus 4

 

 

 

 

 

 

 

Görsel olarak çok daha iyi görüntüleri olan Bombus arılarını çekerken ışığınız bol olsun…

bombus 6