Çiçeklerle Farklı Deneysel Fotoğraflar Çekmeye ne dersiniz?
Film zamanı karanlık odada yapılan deneysel teknikler, günümüzde biçimlerde uygulanabilir. Bu çoğu zaman, photoshop uygulamalarıyla veya filtreleri farklı yaratıcı biçimlerde kullanarak olabilir. Bu alanda çok başarılı çalışmalar da var tabi ki.
Benim bahsetmek istediğim teknikler, herhangi bir filtre ve photoshop olmadan yapılabilen uygulamalar. Özellikle baharda, lalelerle, renkli ve kontrast renklerin olduğu dokularda çok güzel oluyor.
Öncelikle bahsettiğimiz şekilde, renkli bir doku bulalım. Bunun için Göztepe parkındaki laleleri fotoğrafladık.
Fotoğraf makinanızı enstantane (hareket) öncelikli moda alın. Enstantaneyi 1/20 yapalım. Işık iyi olduğu için ISO’yu 100 yapıyoruz. Koyu ağırlıklı bir doku çekiyorsak (-) poz müdahalesi, açık ağırlıklı ise (+) poz müdahalesi yapalım. Ben çekim sırasında -0,3 pozlama yaptım. Beyaz ayarı Gün ışığı.
1) Zoom in – out tekniği
Yukarıdaki ayarlarla, kadrajın ortasında bir objeden netleyip, deklanşöre çekim anında, lens odağını değiştiriyoruz, hızlıca ve makinayı sallamadan. Tripot kullanırsak daha iyi sonuç alırız.
2) Makina çevirme tekniği
Aynı ayarlarla, deklanşöre basım anında, makinayı farklı şekillerde çeviriyoruz. Tam, yarım daire ve farklı açılar olabilir. Bunda tripot kullanmak zor, fakat tripota takılan bir araçla çevirme işlemi yapanları biliyorum.
3) Makina sallama tekniği
Yukarıdaki ayarlarla, deklanşöre basım anında, makinayı farklı yönlere veya tek yöne sallıyoruz. Sonuçta, fotoğrafımızda farklı resimsel etki oluyor.
4) Karışık teknik
Aynı ayarlarla, deklanşöre basım anında, yukarıdaki teknikleri bir arada kullanmak.
Fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan’ın “Hayal Meyal İstanbul” projesinden, makina sallama tekniğiyle çekilmiş, güzel bir fotoğrafla yazımı tamamlamak istiyorum.
Baharı fotoğrafla yakalayın, ışıklı günler…
Yüksel ALTUN, AFIAP
Siz de fikrinizi belirtin