Fotoğraf ışıkla iz bırakmak demek olduğuna göre, ışık olmadan fotoğrafın olması mümkün değildir.

Işık görsel nesnelerin bize yansımasını, dolayısıyla görmemizi sağlar.

Işık, fotoğrafın vazgeçilmez bir parçasıdır. Önemli olan uygun ışığı seçebilmektir. Tıpkı uygun bir kompozisyonu seçmek gibi.

Fotoğrafta amaç, uygun ışık koşullarında kadraja yansıyan görüntülerin anlam ve içeriğinin doğru bir şekilde yansıtılabilmesidir. Fotoğrafın doğru ışıkta doğru ışık ayarları ile çekilmesi gerekir. Işık konunun belirginleşmesini sağlarken alan derinliği etkisini de sağlar. Renklerin kaynağı da ışıktır, ışık olmazsa renkler de olmaz .

Çekime başlamadan önce ortamın ışığı, çekim zamanı, ışık kaynakları, konuyu aydınlatan ışığın özellikleri bilinmelidir. Kısaca; amacına uygun fotoğrafın temel kuralı ışığın doğru kullanılmasıdır.

Doğal ışıkla çalışan fotoğrafçılarda bulunması gereken en önemli özellik sabırdır. Gün boyunca, ışığın renksel niteliği sürekli değişir. Şafak sökerken günün ilk ışınlarının kendine özgü altın pembeliği öğlen vakti sert beyaz bir ışığa dönüşüp, akşamüstü de zengin sarı rengine döner. Bu arada da ışığın yönü ve açısı da sürekli değişir.

ışık 1ışık 2 ışık 3renkli anlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Işıkların özelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse;

Sabah ışıkları; güneşin doğuşundan hemen önceki ve sonraki saatlerdir. Bu saatlerde fotoğraf için ideal durağanlık, ışık ve renk koşulları ortaya çıkar. Biçim ve özellikler keskinleşmeden ortaya çıkar. Portre fotoğraflarında ten rengi daha canlı ve hatlar daha yumuşaktır.

Öğle ışığı; güneş ışınları tepeden gelmeye başlar. Işığın direk geldiği bölgeler detay kayıpları olacak kadar aydınlanırken, gölge alanlardaki koyuluklar da detay kayıplarına neden olur. Kontrastın yüksek olması portre fotoğraflarında  dramatik etki yaratabileceği gibi çok fazla karanlık bölgenin oluşmasını da sağlayabilir. Doygun renkler verir ancak göz altı-burun altı ve çenede istenmeyen sert gölgelere ve kısık gözlere neden olur. Diğer taraftan sert ışığın yarattığı kontrast sayesinde gereksiz ayrıntılar fotoğraftan çıkarılabilir ve fotoğraf daha sade hale getirilebilir. Gölgeli ya da ışıklı alanlardaki detayları ortaya çıkarmak için pozlamaya dikkat edilmelidir.

Akşam ışığı; ışığın özelliklerindeki sabahki değişim ikindi vaktinden itibaren tersine döner. Işık tekrar yumuşamaya başlar, renkler canlanır, gölgeler uzar. Uzun gölgelere neden olan daha yatık açılı bir ışıktır ama gölgeler dramatik değildir. Fotoğrafta detay ve dokular ortaya çıkar, fotoğraf boyut kazanır. Portrelerde hatlar belirginleşir ve ten renkleri canlanır.

Bir sonraki yazımda ışığın türlerinden bahsedeceğim. O zamana kadar ışığınız kıvamında olsun.

Fotoğrafla kalın….