Fotoğraf Makine, lens ve Filtrelerimizi Temiz Tutmak için Neler Yapabiliriz
Yeni fotoğraf makineleri toza karşı her ne kadar korunaklı olsa da ister istemez hava kirliliğinden nasibini alıyor. Özellikle lens değiştirirken sensör kısmı hava ile temas ederken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var.
- Makinemizin objektifini mümkün olduğunca rüzgarsız ve korunaklı bir yerde değiştirmeliyiz.
- Makinemizin objektifini değiştirirken sensörü yukarı bakacak şekilde tutmamalıyız.
- Objektif(lens) değiştirmeden hava üfleyici (Blower) ile birkaç kez hava vermek faydalı olabilir.
- Lenslerimizi değiştirirken biraz daha hızlı hareket etmek ve değiştirmek faydalı olabilir. Bunun için ilk önce değiştireceğimiz lensi hazır tutmak faydalıdır.
- Makinemizin sensörüne ve aynasına (yapmazsınız ama) kesinlikle dokunmamamız ve üflemememiz gerekir. Herhangi bir su, tükürük temizliği çok zorlaştırabilir.
- Lens değiştirdikten sonra yerine kilitlendiğinden emin olmalısınız tam takılmamış lens başımıza çok sık gelen bir olaydır.
- Bu işlemleri yaparken çok da paranoyak olmaya gerek yok dünyada havasız uzay boşluğu gibi bir yer olmadığından rahat olun makineniz mikro tozları kendisi açılış ve kapanış da temizler.
Bu anlattıklarım dışında fotoğraf makinenizde ağır sensör lekeleri veya odaklama camı(focusing screen) çizikleri var ise makinenizi profesyonel bir temizliğe götürmeniz de fayda var.
lens ve filtreleri mize gelince bu benim en çok rahatsız olduğum konulardan biridir. Niye derseniz lens ve filtrelerimizin ön kısım ve camları devamlı suretle hava ile temas halinde bulunduklarından özellikle dış mekanlarda çok çabuk tozla kaplanır ve kirlenir. İstemeden parmak izleri bulaşır hatta filtreler bazen elimizden düşer. Sonuç olarak lenslerimiz de ve filtrelerimiz de keskinlik azalması başlar lekeler fotoğrafı mıza yansır. Lens ve filtreleri daha fotoğrafa çıkmadan temizlemek lazımdır. Yine hava üfleyici (Blower), temizlik bezi ve lens kalemi(lens pen) mutlaka makine setimizde olmalıdır. Lens ve filtre temizlerken dikkat etmemiz gereken hususlar şöyledir.
- Objektif lerimizin arkasına ve önüne hava üfleyici ile iyice temizlemeliyiz.
- Çıkmayan leke varsa ilk lens kalemi ile müdahale etmeliyiz.
- Daha da inatçı leke var ise bezle silmeliyiz.
- Aynı işlemi filtrelerle de yapmalıyız ve filtre mizi mutlaka kutusunda muhafaza etmeliyiz.
- Şahsen bazen filtreleri evde takıp öyle fotoğrafa çıktığım oluyor, filtre objektiflere sonradan takılan bir cam olduğundan ve en üst ve son camınızın da optik kaliteyi belirlediğini düşünürsek bu konuda hassas olmanızı tavsiye ederim.
- Gereksiz UV filtrelerini kullanmanızı tavsiye etmem objektif koruma işini parasoleyinize bırakın derim. Ucuz UV filtreleri lensler inizin bütün keskinliğini yok eder adeta pencere arkasından fotoğraf çekmiş gibi olursunuz.
Bu kısa tavsiyeler umarım size yardımcı olur.
Sensörünüz lensiniz ve filtreniz temiz olsun, fotoğrafla kalın…
Teşekkür ederim.
rica ederim