Amatör olsun profesyonel olsun üç soru fotoğrafçıları çok rahatsız eder? Neden mi? beraber bakalım isterseniz…
1. Photoshop mu? Bu soru fotoğrafınız çok beğenildi ise iki nedenle sorulur. Birincisi aşağılamak sen çekemedin photoshop veya benzeri bir programda yaptın. İkinci soru daha iyi niyetli photoshop benzeri bir program mı kullandın acaba hangisi. Genelde ilk nedenle soruluyor ama neyse… Bu soruya son defa cevap vermek istiyorum. Eskiden analog makinelerle fotoğrafı çektikten sonra baskı aşamasında karanlık odada bir çok değişik teknikler uygulanarak fotoğraflara değer katılırdı. Bazen elle müdahaleler yapılırdı, bazı noktalar belirginleştirilirdi mesela… Bu müdahalelerde bir nevi bugünkü editleme programlarının yaptığı işlerdir. Bugünlerde çektiğimiz tüm fotoğraflar dijital ve bize piyasada bir çok editleme programı sunulmuştur. İster jpeg ister raw formatın da fotoğraf çekin biraz renk biraz kontrast biraz keskinlik eklemeniz mümkün. Bu müdahaleler sizin kadrajınızı değiştirmez, bu programlar şu anda birer sanat olarak görülüyor dünyada ve iyi kullanan grafiker ler ödüllendiriliyor. Biz amatör fotoğrafçılar bu programların sadece fotoğraf ile ilgili kısmı ile ilgileniyoruz. Yani cevap evet photoshop da olsa kolay bir iş değil demek istiyorum en az fotoğraf çekmek kadar zor. Zaten raw formatın da fotoğraf çekiyorsanız ister istemez jpeg formatına geçmek için hiç bir müdahale yapmasanız da editleme programı kullanmak zorundasınız. En rahatsız edici kısım belirli fotoğraf teknikleri ile çektiğiniz fotoğrafların photoshop zannedilmesidir. Mesela uzun pozlama tekniği çoğunlukla buna örnektir. Photoshop mu sorusu dünyada artık yarışmalarda bile sorulmuyor bakılan nokta kadrajdır. Kadraj olmadan editleyeceğiniz bir fotoğraf da olmaz. Kaldı ki dijital fotoğraf makinelerini incelerseniz hepsinin içinde bir editleme programı vardır.Mesela filitreler ekleyebilirsiniz veya raw formatını orada da jpeg’e çevirebilirsiniz. Ayrıca cep telefonu ile çektiğiniz fotoğraflar bile artık küçücük cep telefonundaki bir programla editleniyor(photoshoplanıyor). Onlar sayılmıyor mu acaba? Siz siz olun fotoğrafçı iseniz bu soruyu sormayın cevap vermek için de uğraşmayın direk bu blog yazımı gösterin.
2. Hangi makine ile çektin? Bu soru şu nedenle soruluyor, söyle marka modelini aynısını alıp bende çok güzel fotoğraflar çekeyim. Keşke öyle olsaydı, fotoğrafı çeken sizsiniz, sizin gözünüz, sizin kadrajınız önemli, makine marka model esas da hiç fark etmez. Bu soru bazı fotoğraf makinelerinin belirli fotoğraf teknikleri için üretilmesi nedeni ile sorulabilir ama bana hiç bu nedenle sorulmadı o yüzden cevap vermek istedim. Ara güler ustamız ne demiş ‘ En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı.’
3. Kaç para bu makine? Benim şahsen en nefret ettiğim soru bu. Şimdi empati yapmak istiyorum. Bu makine fiyatını ben karşılayabilir miyim o zaman fotoğrafçı olur muyum, Bu makine pahalı ise bu adam zengindir acaba ne iş yapıyor esasında klasik Türkiye de nereye giderseniz gidin herkes ne iş yapıyorsunuz diye sorar. Sorma nedeni o bu işi yapıp bu makineyi alıyorsa ben de o işi yaparım param olur köşeyi dönerim. Bizim babam evinde para dan konuşmak bir malın parasını söylemek ayıptı saygısızlık ve görgüsüzlüktü. Kimse kimsenin malına bakmaz kimsede kimsenin gözüne sokmazdı o zamanları o mütevaziliği özlüyorum. Dünya değişiyor ahlaki değerler değişiyor zannedersem yapacak birşey yok. Size küçük bir anektod Bir arkadaşım Amerika dan tatile geldi yanında drone getirdi şu uçarak fotoğraf ve video çeken cihazlardan. İstanbul’un her yerinde hava fotoğrafları ve videolar çekti, bir gün bana geldi abi dedi niye herkes bana kaç para bu diye soruyorlar dedi. Sen ne cevap verdin dedim, ‘satmıyorum dedim’ dedi.
Işığınız bol olsun, fotoğraf la kalın…
Siz de fikrinizi belirtin