Gezi Fotoğrafçılığı

Yeni yerler keşfetmek, farklı coğrafyaları, tarihleri ve kültürleri görmek, buralarda yaşayan insanları tanımak ve tüm bunları belgelemek amacıyla yapılan bir gezi türüdür.

gezi fotoğrafçılığı 1

Gezi fotoğrafçılığının kapsamı oldukça geniş olup; çoğu zaman benzer fotoğrafları barındıran bir fotoğrafçılık dalıdır.

Çekim konularını; insanlar, manzaralar, şehirler ve tarihi mekanlar, mimari yapılar, müzeler, pazarlar, cadde ve sokaklar, meydanlar, kutsal mekanlar, özel kutlamalar, alışveriş yerleri, pazarlar, hareketli konular, hayvanlar ve vahşi yaşam oluşturur.

Gezi fotoğrafçılığında araştırma, planlama ve hazırlık, çekim öncesinde yapılması gereken en önemli işlerdendir. Yapılan planlamaya özel durumlar dışında kesinlikle uymak gerekir. Olağan dışı durumlar için de mutlaka yedek bir planın olması önemlidir.

Işık, bir fotoğrafçı için çok önemlidir. Gezi fotoğrafçılığında genellikle doğal ışıktan yararlanıldığından gezi yapılacak yerlerin ışık durumlarını da mutlaka önceden inceleyin.

Fotoğrafçılardan oluşan bir grupla ekonomik, eğlenceli ve başarılı bir gezi gerçekleştirilebilir. Ancak bu gruplar 5-7 kişiyi geçmemelidir. Grup gezilerinde hem masrafları paylaşmış hem de hareket alanını kısıtlamamış olursunuz. Geziyi katılan kişilerin farklı özellikleri ve yeteneklerinden diğer fotoğrafçılar da yararlanarak hem zevkli hem de sonuçları başarılı bir gezi yapabilirsiniz.

ekipman

Gezi fotoğrafçılığında, yanınızda taşımanız gereken ekipmanın seçimi ve hazırlığı da dikkat edilmesi gereken başka bir konudur. Gezi sırasında taşıyacağınız yük çok önemlidir. Dolayısı ile gezideki çekim konularınıza göre objektiflerinizi seçmelisiniz. Objektif dışında,tripod, hafız kartları, çanta, yedek pil, polarize filitre, ND filitre, uzaktan kumanda, harita, el feneri gibi yardımcı araçlarınızı da önceden belirlemenizde fayda var.

Işığınız bol olsun…