HDR (High Dynamic Range),

Fotoğraf sanatında çekilmiş fotoğrafa uygulanan bir tekniktir.

En az üç adet çekilmiş aynı kadraja ait farklı pozlanmış fotoğraflar yazılım sayesinde karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden bir fotoğraf oluşturulur. 0 poz değerinde karanlık çıkan yerler + pozlanmış kareden, aydınlık çıkan yerler – pozlanmış kareden alınır. Böylece ışık dengesizliklerinin olduğu ve detayların kaybolduğu fotoğraflardan tüm detayların barındıran HDR uygulanmış kare elde edilir.

Uygulanması: Üç kareden HDR uygulanacaksa fotoğraf örneğin 0 +1, -1  pozlama değerleri ile üç kare çekilir. Makinenin düşük gürültü oluşturduğu ISO değerlerinde çekilmesi oluşacak fotoğrafın kalitesini etkileyecektir. İyi bir sonuç için doğru çekilmiş fotoğraflara, doğru şekilde bu teknik uygulanmalıdır. Çekilen fotoğraflar bilgisayarda HDR hazırlamakta kullanılan yazılımlara aktarılarak HDR görüntü oluşturulabilir.

Yalancı HDR: Fotoğrafta hareketli alanların olduğu durumlarda, tripod gibi sabitleyici olmadığı gibi durumlarda HDR uygulanacak kompozisyon tek bir fotoğraftan oluşabilir. Tek bir fotoğrafa HDR uygulanmasına Yalancı HDR denir. Fotoğraf RAW veya JPEG formatın da çekildiyse tek kareden HDR yapmak mümkündür. Bu uygulamada kullanılan yazılıma göre kumlanma problemi ortaya çıkabilir.

HDR her fotoğrafa uygulanmaz. Özellikle bulutlu havalarda veya iç mekanda çekilen fotoğraflarda iyi sonuç verecektir. Gece fotoğraflarında HDR yazılımları çok fazla kumlanma yaratır bu tür fotoğraflarda daha az miktarda uygulama yapmak yararlı olacaktır.

İyi bir HDR için uzun pozlama tekniği ile çalışılıyorsa tripod, düşük iso ve üç tane (0, +Poz, -Poz) çekilmiş fotoğraf ve bunlardan HDR’yi oluşturmak için yazılım gerekmektedir. Günümüzde gelişmiş bazı DSLR ler de makine içinden fotoğraf çekilirken veya çekim sonrasında yazılımla HDR yapılabilmektedir. Fotoğraf makinemiz den direk alınan sonuçlar daha henüz yazılımlar kadar iyi olmasa da işi kolaylaştırmaktadır. Gelişmiş fotoğraf makinelerin de bracketing (tarama) 3, 5 hatta 7 li arka arka otomatik çekilen fotoğraflarla bize daha iyi sonuç üretecek kareler vermektedir.

Günümüzde çok abartılı hdr fotoğrafları pek ilgi görmemektedir. Fotoğrafçı duruma göre bu tekniği kullanması daha iyi olacaktır.

Erdil Yılmaz