Portre fotoğrafı çekmek ilk bakıldığında çok kolay gibi görünse de, işin içine girince belki de en zor fotoğraflardan biridir. Sokakta binlerce portre var, sokağa çık ve fotoğraf çek. Ya da ‘stüdyo modeli fotoğrafla‘ diyenler çok olacaktır. O halde biraz işin gerçeğinden bahsedelim..

Portre fotoğrafı bir insanı tanımlamaktır aslında. Kişiliğini, karakteristik yapısını, duygularını, iç dünyasını fotoğrafa yansıtabilmektir.

Portre denince ilk akla gelen , kişinin başının ya da vesikalık olarak fotoğrafının çekilmesi olsa da portrede büst, omuz, bel, diz, tam boy ya da çevresel planlar kullanılabilir. Hangi planı kullanacağınız ne anlatmak istediğinize bağlı olarak değişir. Büst planı, arka planın çok karışık olduğu alanlarda dikkati kişiye çekmek için oldukça başarılı sonuçlar ortaya koyar. İfade, ışık ve makyaj çok önem taşır. Omuzlar ve göğsün de dahil olduğu fotoğraflarda kıyafet ve aksesuarlar da önem kazanır. Çok dikkat çekici kıyafet ve takılardan kaçınılması ve ilginin yüze daha çok yönelmesi sağlanmalıdır.

portre (1)portre5

 

 

 

 

 

Diz , tam boy ve çevresel portrelerde arka planlara , fotoğrafın çekileceği mekanlara dikkat edilmeli ve anlatıma katkıda bulunmayan etmenler kadrajdan çıkarılmalıdır. Çekim yapılacak mekanlar iyi analiz edilmelidir.

Doğru bir lens ile doğru odak uzaklığı ve diyafram değeri ile portre fotoğraflarınıza güç katabilirsiniz. Geniş açılı objektiflerle yakın çekimde insan yüzünde oluşan distorsiyon, istenmeyen, komik görüntülere neden olabilir. Standart objektiflerle yapılan çekimlerde modele çok yakınlaşılması sonucu gözlerde şaşı bir ifade oluşabilir. Uzun odak uzaklığına sahip lensler daha orantılı görüntüler ortaya çıkarırken modele çok uzak kalındığından anlamsız bir yüz ifadesi ile karşılaşılabilir. Uygun bir konuşma mesafesinden uygun bir diyafram ile çekilen fotoğraflar en rahat ifadelerin oluşmasına yardımcı olur. 50mm-85mm gibi lensler ve açık diyafram değerleri ile çekilen ,net alan derinliği azaltılmış, model arka plandan ayrılmış ve dikkat konuya yöneltilmiş portre fotoğrafları elde edilebilir.

Fotoğrafı çekerken doğal ışık kullanılacaksa, ışığın sert olmadığı saatlerde çekim yapmaya dikkat edilmelidir. Modelin üstüne düşen sert ışık kontrol edilemeyecek gölgelere ve yersiz patlamalara neden olur. Güneş ışınlarının sağdan ya da soldan yansıdığı bir portre fotoğrafında, yüzün bir tarafı aydınlıkken diğer tarafının karanlıkta kalmasını sağlamak fotoğrafınıza gizem katar. Yanal ışık fotoğrafınıza derinlik ve duygu katarken, ters ışık kontur yaratarak güçlü görseller ortaya çıkarır. Bu çekimlerde tepe flaşınıza hiç güvenmeyin. Çok sert bir cephe ışığı yapacağından modelinizin yüzündeki detayları yok edecek ve patlamalara neden olup ifadeyi kaybettirecektir. Flaş kullanılması gerekiyorsa, flaşın gücü düşürülerek dolgu flaşı olarak kullanılmalıdır.

Bu sayede modelin yüzünde oluşan karanlık noktalar aydınlatabilir ve detay kayıpları engellenebilir. Stüdyoda yapılan çekimlerde flaşları dolgu ışığı, yarı cephe ışığı, saç ışığı ya da fon ışığı olarak kullanabilir, ışıkların yerlerini ve açılarını değiştirerek farklı etkiler yaratabilirsiniz.

portre2portre4

 

 

 

 

 

Portre fotoğraflarında teknik kadar belki de daha fazla kompozisyon da önemlidir. Önceliğin insanda olduğunu asla unutmamalısınız. Çoğumuz biliriz ki ve hatta yaşarız, ‘ bir poz versene’ denildiğinde pek çok kişi kasılıp kalır. Bunu engelleyebilmek için modelinizle iletişime geçmeli, küçük bir sohbetle işe başlamalısınız. Doğal davrandığı size odaklanmadığı bir an gelecektir ve o anı yakalamalısınız. Birçok fotoğraf çekin aralarında mutlaka, kendi gibi olduğu, istediğinizi yakaladığınız bir kare olacaktır. Geçerli olan göz hizası seviyesini kırmak için, alttan ve üstten farklı açılardan çekimler yapın.

Özellikle çevresel portre çekimlerinde kişileri işleri başındayken çekin, bu anlatım, hikayenize güç katacaktır. Detay fotoğraflarınız da (sadece eller, gözler, ayaklar gibi) izleyicide merak uyandıracak ve hayal güçlerini harekete geçirecektir. Ve son olarak ; portre fotoğraflarının olmazsa olmazı, gözlerin net olması ve ışık almasıdır. Gözleri asla unutmamalı fotoğraflarınızda bu göz iletişimini mutlaka vermelisiniz.

Işığınız bol olsun, Fotoğrafla kalın..