Portre Fotoğrafları İçin Bazı İpuçları.

Bazı ipuçları ile portre fotoğraf çekimlerinizi bir adım daha ileri taşıyabilirsiniz. Nasıl mı?

Elverişsiz açılardan kaçının.

Alçak seviyelerden elverişsiz açılardan çekim yapmayın. Her zaman konu ile aynı hizada olmaya çalışın veya hafif yukarıdan çekimler yapmayı deneyin. Çocuklarla çekim yaparken onların göz hizasına inin.

Modeli yönlendirin.

Modelin fotoğraf makinesi karşısında rahat hissetmesini ve daha kolay yönlendirilmesini sağlamak sizin sakin kalmanıza bağlıdır. Modelin direk güneş ışınlarına maruz kalmamasına ve fotoğrafta gözlerinin kısık çıkmasına neden olacak rüzgarın olmamasına dikkat edin.

Bel hizasında çekim yapmak.

Eğer samimi bir sokak portresi yakalamak istiyorsanız daha ufak daha dikkat çekmeyen fotoğraf makineleri kullanın veya dikkat çekmemek için bel hizasında çekim yapmayı deneyin. Bu tekniği öğrenmek sabır ve zaman gerektirir. Fakat sonucunda rüya gibi sokak fotoğrafları elde edersiniz.

Modelle göz teması kurmak.

Samimi fotoğraf çekimleri daha yaratıcı anları yakalamanızı sağlar. Bu tarz çekimlerde modelin fotoğraf makinesine bakıp bakmaması o kadar önemli değildir. Portre çekimi yaparken modelin uzağa bakmasını da isteyin ki doğal sonuçlarda elinizde olsun.

Daha düşük enstantane ile çekimler yapmak.

Düşük enstantane ve pozlama ayarları kullanarak görselinize biraz hareket katabilirsiniz. Sonuçta da yaratıcı kareler elde edersiniz. Fakat düşük enstantaneyi iyice kavramak için biraz zamana biraz da pratik yapmaya ihtiyacınız olacaktır.

Silüet çekimleri de deneyin.

Bir portre fotoğrafının çok net ve keskin olması gerekmez. Fotoğraf çekimlerinde göz ve ağıza bakın. Silüetle , portre çekimlerinin artistik görünmesini sağlayan alternatiflerden biridir. Konunun arkasında yeterli ışığın olduğuna emin olup sadece arka planı pozlayarak denemeler yapın.

Standart objektifler kullanın.

Sabit veya zoom lensler özellikle portre için 50 ila 135 mm aralığı çok idealdir. Çok geniş açılar, yüzde hoş olmayan bozulmalara neden olabilir. Ama bu geniş açılarla yaratıcı olmayacağınız anlamına gelmez.

Yaratıcı kompozisyonlar oluşturun.

Sadece kurallara bağlı kalmadan daha yaratıcı kompozisyonlar oluşturmak mümkündür. Az kırpma gerektiren fotoğraf çekimleri en idealidir. Modelinizi kadrajın kenarlarına denk getirmeyi deneyin. Klasik portre(sadece baş ve omuzlar dahil olan klasik portreler dışında), anlayışının dışına çıkıp arka plan veya model hakkında daha fazla bilgi verebilen fotoğraflar çekebilirsiniz

Siyah beyaz hale getirin.

Arka planın geride kalmasını sağlayıp konuya dikkat çekmek için aynı renk tonlarını kullanın. Mesela görselinizi siyah beyaz hale getirmeyi deneyin. Fotoğrafınızın daha güçlü ve çarpıcı hale geldiğini göreceksiniz.

Esinlenin.

Size ilham kaynağı olması için diğer fotoğrafçıların çalışmalarına bir göz gezdirin. İlk olarak popüler görselleri taklit edin daha sonra bunlara kendi yorumunuzu katın. Taklit etmek kendi tekniklerinizi geliştirmenin iyi bir yoludur.

Odaklanın.

Modelinizin gözlerine odaklama yapın. Çünkü bir portre fotoğrafına bakan kişi ilk olarak modelin gözlerine dikkatini verecektir.

Sokak çekimleri yapın.

Sokakta tanımadığınız birini durdurup onu fotoğraflamayı deneyin, ancak mümkün değilse arkadaşlarınızdan rica edebilirsiniz. Böylece yeteneklerinizi görmüş olursunuz. Kendinize ve yeteneklerinize güveniniz artar.

Makine ayarlarınızı yapın.

Fotoğraf makine pozlama ve beyaz denge ayarlarının önceden yapıldığına emin olun. Siz ayarlamaları çok fazla çekim esnasına bırakırsanız modelin dikkati dağılabilir.

Çevreye dikkat edin.

Modelin rahat ettiği hatta sevdiği mekanlar çekim sırasında onun karakterini de yansıtır.

Reflektör kullanın.

Dış mekan fotoğraf çekimlerinde modelin yüzündeki gölgeleri yok etmek için reflektör kullanın. Doğal ışığı yüze yönlendirmek her zaman daha iyi sonuç verecektir.

Yardımcı malzemeler kullanın.

Fotoğraf çekimine yardımcı nesneler eklediğinizde ilgi çekici kadrajlar elde edersiniz. Modelin karakterini veya oluşturmak istediğiniz modu yansıtan ögeler kullanın.

Çoklu seri çekimler yapın.

Seri çekimler portföyünüzü geliştirecek ve size pratik sağlayacaktır.

Perspektifi değiştirin.

Dinamik ve yaratıcı çekimler için perspektifi değiştirin. Değişik sonuçlar için yüksek açıdan veya fotoğraf makinenizi sağ sola eğerek 90 derecelik çekimler yapın.

Alan derinliğini kullanın.

Geniş diyaframlar hem artistik hemde görsele bakan kişinin konuya odaklanması için iyi olacaktır.

Işığınız bol olsun…