Uzun Pozlama Nedir?


Son yıllarda dünya fotoğrafçılığında giderek popüler olan uzun pozlama fotoğrafçılığı akımına kapılıp Türkiye de hem yayılmasına hem de eğitimine katkıda bulunmaya çalıştığım için çok mutluyum. Fotoğrafçılık teknikleri arasında en zorlarından biri olarak kabul edilen uzun pozlama, içinde birçok başka tekniklerde barındırmaktadır.

Bu kitapta hem bunları göreceksiniz hem de bu tekniğin arkasındaki matematiğini keşfedeceksiniz. Fotoğrafçılıkla ilgili hemen hemen tüm bilgilerinizi bir arada kullanacağınız bir teknik olan uzun pozlama yeni ekipmanlarla daha da kolay uygulanabilir bir hal almıştır ama yine de sabır gerektirmektedir. Elde ettiğiniz karelerin buna değdiğini göreceksiniz.

Uzun Pozlama Tekniği Nedir?

Uzun pozlama (long exposure) az ışıklı veya filtre vasıtası ile karartılmış bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre düşük enstantane hızında  yavaş yavaş aktarılmasıdır.

Düşük enstantane hızı ile kastedilen el ile çekilebilen ve dünyaca kabul edilen en alt sınırdan yani 1/15 sn. den daha yavaş enstantane hızıdır.

Uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere az ışıkta hareket eden bir objenin, yaymış olduğu hareket hissinin, mevcut ışığın hüzmeleriyle 1/15 enstantaneden daha yavaş bir şekilde fotoğrafa aktarımını da uzun pozlama olarak ifade edebiliriz.

Uzun pozlama da önemli olan enstantane hızıdır, bu hız çekeceğiniz yer mekanın ışığına göre farklılıklar gösterir. Genelde makinelerimizdeki 30 saniye sınırının geçilmesi gerektiğinde veya tamamen enstantane hızını kontrol etmemiz gerektiğinde fotoğraf makinemizdeki bulb moduna geçilir.

Uzun pozlama, fotoğrafları editleyen yardımcı programlarda taklidi yapılamayan mükemmel kareler çekebileceğiniz bir tekniktir.

Bu teknikle çekilen fotoğraf kareleri insan gözünün normalde görmesi mümkün olmayan karelerdir. Ülkemizde ve Dünyada son yıllarda çok popüler olan bu fotoğraf tekniği aslında Dünyada çekilen ilk fotoğraflardan beri (ister istemez) kullanılmaktadır.

İso yani filmlerde veya dijital makinelerdeki ışığa duyarlılık geliştikçe kullanımı azalmış fakat daha sonra bir teknik olarak karşımıza çıkmış olan uzun pozlama şu an bir çok fotoğrafçının favori tekniklerinden dir.

                              

                 

Uzun pozlama ve veya bulb çekim modu nerede kullanılır?

*             Gece havai fişek görüntüleri

*             Gece gökyüzü çekimleri, yıldız, gezegen,  galaksi

*             Şimşek görüntüleri

*             Gece yol çekimleri araba ışıklarını uzatma(ışıkla boyama)

*             Deniz, akarsu, dere, şelale çekimleri

*             Gündüz bulut çekimleri

*             Her türlü yavaş hareket eden insan ve obje görüntüleri

Uzun Pozlama İçin Gerekli Aksesuarlar Nelerdir

*             Bulb modu olan bir dslr fotoğraf makinesi(Bulb modu gerekiyorsa)

*             Sağlam bir tripod(yan etkenlerden az etkilenen)

*             Nd ve polarize filtre

*             Kablolu kilitli uzaktan kumanda sayaçlı olması tercihdir.

*             Uzun pozlama hesaplama cetveli veya uygulama programı cep telefonunuzda,

*             Doğru mekan, zaman ve kadraj

Işığınız istediğiniz gibi olsun.