Uzun Pozlama Kumlanma Azaltma(Long exposure Noise Reduction)

İsminden de anlaşılacağı üzere bu fonksiyon uzun pozlama tekniği ile(nd filtre kullanarak) elde edilmek istenilen fotoğraflarda oluşan kumlanma veya grenleri azaltmak için tasarlanmıştır.

Makinemiz uzun süre pozlamaya maruz kaldığında, sensör kabul edilebilir miktardan daha fazla elektriksel gürültü üretir. Perdeyi ne kadar açık tutarsanız sensör o kadar ısınmaya başlar. Bu ısınma etkisi sensörün soğutucuya yakın olan ile uzak olan bölümlerinin arasında farklı kumlanmalara sebep olan amplifik sesler yani (noise)gürültüler üretir. Bu noise(gürültü) kenarlarda sis benzeri bir parlaklık olarak kendini gösterir. Ayrıca, görüntünün çeşitli yerlerinde çeşitli renklerde parlak lekeler oluşur. Bu uzun süreli Pozlama kumlanması, görüntüyü rastgele yerlerde parlak noktalar yerine karanlık alanlarda grenli bir görüntü çirkinliği olarak sunan yüksek ISO hassasiyetinden farklı bir şekilde bozar.

Uzun Pozlama NR(Kumlanma azaltıcı) özelliğini kullanma

Kameranızda “Uzun pozlama NR” özelliğini etkinleştirdiğinizde ve pozlama bir saniyeden daha uzun bir süre olduğunda, makineniz ikincil bir karanlık kare fotoğraf çeker. Yani fotoğraf makineniz otomatikman her biri için yaklaşık aynı poz süresiyle iki tane fotoğraf çekecektir. İlk fotoğraf sizin belirlediğiniz pozlama değeriyle çekilen normal fotoğraftır, ikinci fotoğraf ise ilk fotoğraf ile yaklaşık aynı süreyle pozlanmış ancak sanki lensin ön kapağını kapatmışsınız gibi perdenin kapalı olduğu siyah karanlık pozlamalı bir fotoğraf olacaktır.

Fotoğraf makineniz kendiliğinden, ikinci çekmiş olduğu siyah pozlanmış fotoğrafı kumlanma olup olmadığına bakmak için piksel piksel inceler ve kontrol eder. Burada rastladığı tüm kumlanma bilgilerinin birinci fotoğraftaki yerlerini bulur ve birinci fotoğrafın o konumundaki oluşan kumlanma veya gren verisini normale çevirir. Bu işlem “Yüksek ISO kumlanma azaltma” yönteminde olduğu gibi, gürültüyü ortadan kaldırmak için oradaki görüntüyü yandaki piksellerden de bilgiler alarak gren gördüğü o adresi bunlara uyarlamaya zorlar. Bu işleme “Karanlık çerçeve çıkarma” anlamına gelen “Dark Frame Subtraction” işlemi denir.

Bu işlemin tek dezavantajı, iki ayrı pozlama yapıldığı için toplam pozlama süresinin iki katına çıkmasıdır. Çekilen ikinci fotoğraf bellek kartına yazılmadığından, sonunda yalnızca çok daha az kumlanmaya sahip tek bir görüntünüz olur. İkinci pozlama işlemi yapılıyorken, kırmızı ışığınız yanıp söner veya hep yanar ve bu işlem sırasında fotoğraf makinenizi kullanamazsınız.

Uzun pozlama NR fonksiyonu bazı fotoğrafçılar için oldukça iyidir. Ancak bazen sinir bozucudur. Çünkü beş dakikalık bir uzun pozlama çekiminde ikinci karenin perde kapalı iken çekilmesi için beş dakika daha beklemeniz gerekmektedir. Dolayısı ile fotoğrafçıların çoğu bu fonksiyonu kullanmayıp uzun pozlama kumlanmasını bilgisayar başında gidermeyi tercih eder. Bende iki adet fotoğrafı tercih etmeyenlerdenim. Bunun birinci nedeni malum zaman meselesi, ikinci nedeni ise azaltılan kumlanmanın bana yeterli gelmemesi ve keskinlikte kayıplar yaşanmasıdır.

Bu işlem sırasında fotoğraf makinenizi kapatırsanız, ilk çekmiş olduğunuz normal fotoğraf korunur, silinmez, ancak üzerinde herhangi bir kumlanma azalması olmaz. Uzun pozlama kumlanma giderici açık olarak ayarlanmışsa, belleğiniz bazen, marka ve modele göre iki adet fotoğraf sayabilir.

Uzun Pozlama kumlanma giderici, JPEG’in yanı sıra RAW dosyasını da etkileyen birkaç işlemden biridir. Dolayısıyla, RAW dosyanın gerçek görüntü verilerine kaydedilen bir değişikliktir ve daha sonradan değiştirilemez.

 

Benim fotoğraf makinemde bu özellik her daim kapalıdır. Fakat sizde deneyip tercihinizi ona göre yapmalısınız.

Işığınız bol olsun fotoğrafla kalın